vineri, 1 noiembrie 2013

Istoria ojei


Inca de pe vremea Vechiului Regat al Egiptului, acum cca 5500 de ani, existau persoane care se ocupau cu infrumusetarea unghiilor, informatii aflate in urma descoperirilor gravurilor din mormintele faraonilor unde era infatisat detaliat ce insemna manichiura in acele vremuri.     
Una dintre aceste gravuri a fost descoperita la intrarea mormantului faraonului Ankhamhor si infatiseaza o femeie care ii face manichiura unui barbat, folosind mai multe instrumente. 

Tot in aceasta gravura s-a descoperit si o bucata de text in care barbatul ii spunea femeii sa nu il raneasca. Gradul de ranire era unul destul de ridicat datorita instrumentelor folosite la acele vremuri. Trusa de unghii din gravura continea o foarfeca, un betisor de lemn sau os si o lama de metal folosita pentru taierea unghiilor.
Egiptenii, atat femeile cat si barbatii, purtau unghii pictate in culori de henna sau extrase din radacina de alkanna.



                                                                                                                                                                                                                                                            

                                                                                                                                                                                                                                            La fel ca in Babylon, in Egiptul Antic purtarea unei anumite culori sau a unghiilor lungi scotea in evidenta clasa sociala din care purtatoarea facea parte.
Saracilor li se dadea voie sa poarte unghii vopsite in alb, dar scurte, iar bogatii aveau unghii cat mai lungi pictate in culori vii.
Faraonii, care isi insuseau pozitia de zei pe pamant si faceau tot posibilul pentru a-si mentine aceasta pozitie, porunceau slujitorilor sa combine tot felul de culori pentru a obtine o culoare unica ce urma sa fie purtata doar de ei.


S-au descoperit consemnari si despre cele mai cunoscute faraoane si totodata zeite ale frumusetii: Cleopatra si Nefertiti.

Cleopatra purta unghii pictate intr-o culoare ruginie ce fusese obtinuta dintr-un amestec de henna si praf de aur.                                                                                                                                                                                                                                    

                                                                        







Nefertiti  (mama vitrega a faraonului Tutankhamon si "Marea sotie" a faraonului Amenhotep al IV-ea) a purtat pentru prima data in istorie unghii pictate cu rosu pur, obtinut foarte greu din mii de petale de trandafiri reduse prin fierbere.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  




Datorita unui scriitor din acea vreme, singurul  care sustinea  folosirea  produselor cosmetice, ne putem face o imagine despre infrumusetarea unghiilor in Roma Antica. Se pare ca romanii dezvoltasera o adevarata industrie a produselor cosmetice, obtinand prin diferite tehnici si metode parfumuri, rujuri, farduri ...

O culoare foarte cautata pentru unghii in acea vremea era un rosu obtinut prin strivirea unor insecte uscate pe care le obtineau din India.

In mare parte femeile purtau unghiile pictate, dar si barbatii isi pictau unghiile si buzele inainte de a merge la lupta, acest obicei fiind imprumutat de la egipteni.

Asadar asa a aparut rosul pur pe unghii, fiind considerat culoarea regalitatii, care a avut un impact enorm incat de-a lungul timpului mai multe popoare au incercat obtinea acestuia.

Cel care a inventat oja moderna este Michelle Menard in anul 1920. Imediat starurile e la Hollywood au preluat aceasta noua moda, majoritatea optand pentru oja rosie ce se asorta covorului rosu.

Compozitia ojei de astazi este similra cu cea a vopselei pentru masini, de aceeaa pentru indepartarea ei este nevoie de acetona.

Culorile ojelor sunt variate: de la negru pana la verde sau albastru, trecand pe la eternul sexi rosu- stralucitor.

In zilele noastre oricine poate purta oja pe unghii indiferent de statutul social, nationalitate sau sex.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu